Det kulinariske Thüringen

Er du livsnyder? Overleverede opskrifter og moderne kreationer forkæler dine smagsløg. I Thüringen findes der alle former for lækkerier og livretter. Thüringer Rostbratwurst eller Thüringer Klöße er kun en lille forsmag på de delikatesser, der venter dig. Thüringen tilbyder fantastiske toprestauranter, rustik, landlig gastronomi, hjemmelavede specialiteter og meget andet.

Bordet er veldækket: Hjemmelavede specialiteter serveres på fint porcelæn fra porcelænsfabrikken Reichenbach, med passende glas fra glasproducenten Lauscha og vin fra Bad Sulza

I Tyskland nydes den dampende Thüringer Klöße traditionelt med krydret rødkål og mange forskellige kødspecialiteter fra egnen.

Thüringens vinslotte tilbyder et bredt sortiment af vinspecialiteter. Nyd et glas vin, mens du betragter de maleriske landskaber i Thüringens vinområder. Vinbønderne glæder sig til at se dig!

Chokoladeproducenten på Krämerbrücke overrasker ikke kun med sine lækkerier, men tilbyder også kulinariske arrangementer. Smagsoplevelser på chokolade-workshops eller under middagen.

Thüringens ølkultur

Hyggelige sammenkomster er et af højdepunkterne på alle rejser. Med sin mangeårige tradition kan Thüringens brygkultur tilbyde et stort udvalg til alle øl-entusiaster: Mørkt øl, hvedeøl eller fine pilsnertyper – Thüringens ølkultur har et imponerende stort udvalg af specialiteter. En kølig øl nydes bedst i en hyggelig biergarten eller på et af de mange traditionelle værtshuse, der serverer hjemmebrygget øl.

I øllets fodspor

I Thüringen er der blevet brygget og drukket øl siden det 16. århundrede. Hør mere om produktionen, lagringen, tilblivelsen af brygge- og udskænkningsretten, og oplev den enestående smag af øllet fra Thüringen. Hyggelige ture i øllets fodspor fører gennem de mange små historiske bryggerier i Thüringen. F.eks. lagres den sorte øl i Gera i underjordiske labyrinter, og i Singen kan du beundre Thüringens mindste bryggeri. Efter en guidet rundtur med mange historiske fakta har du fortjent at smage på øllet.

Original Thüringer Rostbratwurst

Pølsen, der har sit eget museum, er ikke kun noget helt særligt for Thüringen – den originale Thüringer Rostbratwurst. Pølsen, der traditionelt grilles over trækul, sender sin krydrede duft gennem bymidterne i Thüringen og indbyder til en hurtig og delikat snack. Det såkaldte Reinheitsgebot for delikatessen, der blev nævnt første gang i det 15. århundrede, er endda ældre end det Reinheitsgebot, der eksisterer for det tyske øl. Den originale opskrift, som bl.a. indeholder merian, kommen, hvidløg og det bedste svinekød, bevares som en hemmelighed af alle slagtere. Takket være dem er Thüringer Bratwurst én af de mest populære tyske spiser.

Traditionsrige delikatesser fra Thüringen

Er der noget, der passer bedre til Thüringer Bratwurst end egnens traditionelle sennep? Senneppen er umulig at komme udenom i Thüringens køkken. Den århundredlange tradition for sennepsfremstilling bevares fortsat i dag af adskillige regionale producenter. Med lidenskab og glæde ved den gode smag produceres og serveres der mange forskellige sennepstyper. Bæredygtig og regional produktion samt naturlige ingredienser gør sennep fra Thüringen til noget helt særligt. Et højdepunkt for feinschmeckere er sennepsspecialiteterne indpakket i den karakteristiske stentøjskrukke fra den traditionsrige Kunst- und Senfmühle Kleinhettstedt. Man kan smage sennepschokolade, sennepsblomsthonning eller frisk aftappet sennep fra producenten BORN i Erfurts Altstadt og samtidig høre den næsten 200 år gamle sennepshistorie om "Thüringer Originals".

Krydderier og velduftende oliedestillater

Der findes vilde urter overalt i Thüringens skove. Tidligere blev de ofte brugt i husholdningen, og med deres høje indhold af vitaminer og mineraler er de en god kilde til styrke. I "Kräutergarten des Thüringer Waldes" i Oberweißbach kan man høre mere om handlen med oliedestillaterne, der blev drevet i Thüringen fra det 17. til det 19. århundrede. Urteessenserne, olierne og parfumerne blev bredt ud og solgt i store kurve af en såkaldt "helseapoteker". På særlige urtevandringer i Thüringen kan de besøgende få interessante fakta om de vilde urter og den alsidige anvendelse af dem. For det meste laves de urter, der er blevet samlet på vandreturen, derefter til krydret te, lækre likører, pesto eller sunde salater. Thüringer Bratwurst fra Oberweißbach, der er forfinet med forskellige urter, eller raffinerede urtemenuer giver velfortjent de besøgende noget at styrke sig på.

Thüringens søde forkælelse

Når du rejser rundt i Thüringen, møder du alle former for søde sager. Elskere af de søde fristelser kan komme ind i nougatens fascinerende verden i VIBA Nougat Welt i Schmalkalden. Der venter dig en sød opdagelsesrejse på Krämerbrücke i Erfurt hos chokoladeproducenten Goldhelm. Under dit besøg kan du også nyde de solide Thüringer Blechkuchen i en af de mange små caféer, eller du kan styrke dig på en af de rustikke beværtninger, når du vandrer i Thüringer Wald eller ad vandreruten Rennsteig. Og hvad ville julen være uden de traditionelle Julestollen på et af de mange julemarkeder i Thüringen?

Kvalitetschokolade fra Thüringen

Når det drejer sig om fin chokolade, tænker man først og fremmest på Schweiz. Men du finder også helt særlige chokoladeproducenter i Thüringen: Goethe Schokoladentaler Manufaktur de fantastiske praline- og trøffelkreationer fra Goldhelm Schokoladenmanufaktur på Krämerbrücke i Erfurt eller den fint smeltende VIBA Nougat fra Schmalkalden. I Thüringen produceres håndlavede chokoladespecialiteter af højeste kvalitet, som du selv kan lave på kurser, give væk eller nyde selv.

Kommentarer

Top Kulinariske Vært

Top Kulinariske Vært

Oplev vores TOP Kulinariske Værter.