Cykelture

Langs ruten på Werratalweg kommer du forbi en lang række små historiske byer, du kan overvære saltudvinding med egne øjne og besøge gamle borge. Fra Werras udspring i Thüringer Wald løber floden ned ad bakke og igennem den vildromantiske floddal.

Cykelruten langs Rennsteig er en sportslig udfordring, der kombineres med enestående naturoplevelser. Den slynger sig fra Hörschel ved Eisenach igennem naturparkerne Thüringer Wald, Frankenwald og Thüringer Schiefergebirge/Obere Saale.

På cykelruten Städtekette (kæde af byer) forbindes natur og kultur meget alsidigt. Den fører fra Eisenach over Gotha, Erfurt og Weimar og frem til Altenburg.

Langs med floden Saale går der en rute fra Thüringer Schiefergebirge forbi historiske steder som byen Rudolstadt eller landsbyen Dornburg og frem til vinbjerge tæt på Bad Sulza.

Kultur- og nydelsescyklist

Thüringen tilbyder forskellige ruter for nydelsescyklister. På sporet af den Hellige Elisabeth cykler du fra foden af den legendariske borg Wartburg, hvor Luther i sin tid søgte tilflugt, og igennem den maleriske lille by Creuzburg ved Werra. Stiftsgodset Wilhelmsglückbrunn foran byens porte anbefales som overnatning for de cyklende gæster og det samme gælder den økologiske butik og caférestauranten.
På ruten „Fra Bach til Luther“ begynder du turen i Bach-byen Arnstadt. Ruten tager dig med til landsbyen Molsdorf, hvor du finder et senbarokt slotsanlæg, og til delstatens hovedstad Erfurt, der er berømt for den imponerende middelalderlige bykerne.
Du cykler afsted langs med floden Saale fra universitetsbyen Jena, der er omgivet af et imponerende landskab og til landsbyen Dorndorf, hvor tre imposante slotte skyder op fra et muslingekalkplateau. For vinentusiaster kan det godt betale sig at tage en afstikker til vinlandsbyen Kaatschen.


Cykelstier Thüringen
 

Ruten Nationalpark Hainich

Også familier med børn kan tage turen fra Creuzburg til Bad Langensalza. Den tager dig med ud på velholdte veje og gader, igennem den smukke lille by Bischofsroda og ind i Nationalpark Hainich. Langs vejen finder du orkideer og andre sjældne planter. Det kan anbefales at tage en afstikker til nationalparkens besøgscenter, hvor du finder attraktioner som en trætopsti, vildkattelandsbyen Hütscheroda og rodhulen.

Sportscyklister og mountainbiker

En tur langs med cykelruten Rennsteig er noget for dig, der gerne vil udfordres. Den går fra det verdensberømte skisportssted Oberhof til den lille by Neuhaus am Rennweg. Vi anbefaler en afstikker til f.eks. cykelparken Silbersattel ved Steinach. Her ligger Thüringens største alpine skiområde, der om sommeren fyldes af sportslige udfordringer for mountainbikere.
Man finder usædvanlige naturlandskaber langs det grønne bånd, den tidligere grænseregion imellem Øst- og Vesttyskland. Turen strækker sig igennem det europæiske fuglereservat „Frankenwald-Schieferbrüche“ og den frankiske (ur-)skov. På vejen kommer du forbi en usædvanlige attraktion bestående af en vandrehytte udformet som en stålbunker ved foden af bjerget Wetzstein. Her lå Stasis lokale kommandocentral engang.
Den krævende rute fra Saalburg til Burgk med jagt- og lystslottet af samme navn fører igennem den lille by Ziegenrück og frem til byen Saalfeld. Undervejs har du mulighed for at nyde fantastiske udsigter ud over den opdæmmede sø og bjergene Saaleberge. Et tip til besøget i byen Saalfeld: Et besøg i den farverige Saalfelder Feengrotten (fegrotterne).


Cykelstier Thüringen
 

På mountainbike under jorden

I Thüringen cykler du ikke kun over bjergene med mountainbiken men også igennem dem. For eksempel kan du cykle igennem det underjordiske Sondershausen oplevelsesbjergværk tæt på Harzen. Som mountainbiker skal du være forberedt på usædvanlige cykel- og klimaforhold på turen. Temperaturene ligger omkring 24 °C og luftfugtigheden på omkring 20-25 %, dertil kommer at flere af strækningerne hen over saltet stort set ikke er oplyste og at turen finder sted i 500-700 meters dybde. Denne enestående oplevelse kan man efterfølgende få bevis på ved at lade et certifikat udstede, der bekræfter cykelturen 700 meter under jorden.

Kommentarer