UNESCO-verdensnaturarven Nationalpark Hainich

Med den imponerende Nationalpark Hainich har man adgang til urskov midt i Tyskland. Siden 2011 har nationalparken sammen med fire andre fredede områder i Tyskland været en del af verdensarven "Bøgeskove i Karpaterne og Tysklands gamle bøgeskove". Blandt de fredede områder i delstaten er UNESCO-verdensnaturarven Nationalpark Hainich nok det mest kendte. På et areal på 7.500 hektar er naturen i det store og hele blevet overladt til sig selv, og dermed har en næsten oprindelig europæisk urskov efterhånden kunnet udvikle sig. En plet med næsten uberørt natur i midten af Tyskland.

En urskov midt i Tyskland

Hainich har siden 1997 været nationalpark og har i dag status som fredet UNESCO-verdensarv på grund af sin bestand af bøgetræer. Nationalparken dækker det sydlige område af Hainich, et højdedrag på vestsiden af bæklandskabet Thüringer Becken. Sammen med fire andre fredede områder i Tyskland er parken en del af verdensarven "Bøgeskove i Karpaterne og Tysklands gamle bøgeskove". Med et samlet areal på ca. 16.000 hektar er det Tysklands største sammenhængende løvskovsområde.

Her får man en fornemmelse af, hvordan Mellemeuropas urskov kan have set ud ved begyndelsen af vores tidsregning. Træer i forskellige aldre og størrelser står tæt på hinanden, enorme, ældgamle træer skærmer de nye skud, ofte i bizarre afskygninger. Derimellem finder man døde træer, begroet med mos, lav og svampe – et ægte vildnis med en overflod af arter i midten af vores intensivt dyrkede kulturlandskab.

Med udsigt over urskoven

En af de største attraktioner i nationalparken er uden tvivl den meget sjældne vildkat. Hvis man lytter opmærksomt, observerer helt tyst og har tålmodigheden med sig, har man her en chance for at se et eksemplar af denne sky beboer i skoven. Der er i dag cirka 30 vildkatte i nationalparken. Hvis det ikke lykkes at se dem i den fri natur, kan man i vildkattebyen i Hütscheroda komme helt tæt på vildkattene.

Man kommer bedst rundt i nationalparken på de mange vandrestier, der løber mere end 100 kilometer gennem området. Man har som besøgende et fantastisk udsyn over hele nationalparken fra trætopstien: Mere end 530 meter slynger stien sig gennem trækronerne. I en højde af 40 meter giver udsigtsplatformen et bredt vue over Thüringer Becken. Som en ny attraktion ved trætopstien er der indviet en rodhule, en imponerende udstilling med interaktive elementer til det vidtforgrenede rodsystem under jorden.

Og drømmer man om en helt anderledes oplevelse af Nationalpark Hainich, kan man kaste sig over yoga eller højdenydelser på trætopstien. Hvis man overnatter i Urwald-Life-Camp, er man tilmed lige midt i nationalparken.

 

Åbningstider trætopstien (Baumkronenpfad)

Mandag: Kl. 10:00 - 19:00
Tirsdag: Kl. 10:00 - 19:00
Onsdag: Kl. 10:00 - 19:00
Torsdag: Kl. 10:00 - 19:00
Fredag: Kl. 10:00 - 19:00
Lørdag: Kl. 10:00 - 19:00

 

Apr. - okt. Marts/nov. Kl. 10.00 - 16.00

1. dec. - 28. feb. man - fre lukket. Lø/sø kl. 10.00 - 16.00

seneste adgang 1 time inden lukketid, rundvisninger hver time klokken hel (hunde ikke tilladt)

Kommentarer