Vandreture

På smalle stier skærer vandrestien SaaleHorizontale sig igennem landskabet langs stejle skråninger rige på muslingekalk og byder overalt, hvor du kommer frem, på spektakulære udsigter ud over et landskab, der er særligt karakteristisk for dalen Saaletal.

I Nationalpark Hainich, som er på UNESCO´s verdensnaturarvliste, er naturen stadig utæmmet og intakt som i tidligere tider. Sjældne dyre- og plantearter har her overlevet.

Det grønne bånd går langs den tidligere grænse imellem Øst- og Vesttyskland. I dødszonens skygge har naturen i stort omfang kunnet udvikle sig uberørt og dyr- og plantearter fandt her et tilflugtssted. Biotopen som på den måde opstod er både et stykke samtidshistorie og et særpræget naturområde.

I den vestlige del af naturparken Thüringer Wald troner borgen Wartburg ved byen Eisenach, et sted rigt på historie. Vandreturene i Thüringen indebærer altid en udflugt tilbage i historie og er rige på Kultur.

Rennsteig og Thüringer Wald

Bjergene i Thüringer Wald, beliggende i den sydlige del af delstaten, er omkring 1000 meter høje. Særligt højderyggen, bjergvandrestien Rennsteig, er her berømt. Det er Tysklands ældste og mest kendte fjernvandrevej og den strækker sig over ca. 170 km. Tager du en afstikker ned i sidedalene fører vejen igennem duftene bjergenge, frodige bøgeskove og eventyrlige slugter. Alene udsigten fra bjerget Große Inselsberg (916,5 meter) er en god grund til at bestige det. Afhængigt af hvad du bedst kan lide kan du integrere sportslige udfordringer undervejs på bjergvandrestien Rennsteig eller du kan planlægge mere tid til turen.

Naturpark Thüringer Wald

Rennsteig løbet – europas største crossløb

GutsMuths Rennsteig løbet er det største trailløb i Centraleuropa – og bestemt et af de skønneste. Hvert år deltager ca. 15.000 løbere, stavgængere og vandrere, der slutter sig til den krævende strækning i Eisenach, Neuhaus am Rennweg eller Oberhof. Kongeetapen er et supermaraton med 72,7 km fra Eisenach til Schmiedefeld am Rennsteig, hvor man tilbagelægger en højdeforskel på mere end 2439 meter. Halvmaratonet starter i Oberhof og fører gennem den maleriske Vessertal til Schmiedefeld am Rennsteig. Den gode stemning skabes på løberfesten aftenen før og folkefesten ved destinationen.

På tur igennem det dejlige Rhönområde

Rhönområdet er beliggende i det sydvestlige Thüringen og er et paradis for alle der holder af at vandre og cykle igennem landskabet. Også fiskerne kan glæde sig over en god fangst i de mange søer på vejen.

Mellembjergene har fantastiske vandrestier, der fører dig igennem bøgeskove og over lange strækninger med orkideer og andre sjældne planter. Det højeste bjerg i Rhönområdet er det 814 meter høje bjerg Ellebogen, der om sommeren tiltrækker sig udflugtsglade gæster og skiløberne om vinteren. Natvandringerne igennem stjerneparken i Rhön er en helt speciel oplevelse. Langt væk fra alle distraherende lyskilder kan man her under en fantastisk stjernehimmel opleve naturen på en måde som i dag nærmest er gået i glemmebogen.

På de blomsterdækkede enge græsser Rhön-fåret i dag igen, og det er da også Rhön-fåret, der gælder som specialitet på egnens spisekort. Desuden finder du her regionale pølsedelikatesser og små bryggerier. Rhönområdet står for ren nydelse og afslapning.

UNESCO Biosphärenreservat Rhön

Tysk øst-vest historie ved Point Alpha

Den amerikanske hær og DDR-grænsetropperne stod i årtier med front imod hinanden i landsbyen Geisa i Rhönområdet. Dokumentationscentret ved Point Alpha var engang det mest omstridte steder under Den Kolde Krig. Dokumentationscentret omfatter den tidligere amerikanske base samt delvist originale, delvist rekonstruerede grænsesikringsanlæg samt grænsetårnet på den østtyske side.

En stor permanent udstilling i „Haus auf der Grenze“ (Huset på grænsen) dokumenterer det umenneskelige grænseregime i DDR, det daglige liv ved grænsen og informerer om de oftest mislykkede flugtforsøg til vesten og DDR's modreaktioner på flugtforsøg.

Sydharzen

Det er let at lægge et besøg forbi Harzen med dets sagnomspundne bjerg Brocken (Bloksbjerg), hvis du er i Thüringen. Fra Nordhausen eller Ilfeld kan du tage Harzens historiske smalsporbane, hvis lokomotiver futter dig ind til byen Wernigerode, til Bloksbjerg og byen Quedlinburg. På en vandretur kan du gå på oplevelse i de tætte skove, usædvanlige karstlandskaber og måbe over de storslåede udsigter. Middelalderlige byfæstninger og tidligere bjergværker er vidnesbyrd om en lang historie.
Sydharzen lader sig godt kombinere med en tur i Naturpark Kyffhäuser, de mindste mellembjerge i Tyskland. Et utal af vandreveje forbinder mange for historien vigtige steder som f.eks. borgen Reichsburg Kyffhausen og det monumentale Kyffhäuser-mindesmærke med ridderstatuen af Kejser Wilhelm den I. og figuren af Barbarossa udhugget i sten. Sidstnævne sover i øvrigt i følge sagaerne i Barbarossa hulen, der ligger i nærheden.

Naturpark Südharz

Naturpark Kyffhäuser

Panorama Museum ved Bad Frankenhausen

Et godt tip til vandrende i Kyffhäuser området er det imponerende Panorama Museum på bakken Schlachtberg oven for byen Bad Frankenhausen. Det indeholder et monumentalt 360 graders panoramamaleri skabt af maleren Werner Tübke. Maleriet viser de fundamentale ændringer i samfundet i begyndelsen af det 16. århundrede. Reformation, renæssance og bondekrigene tematiseres her på imponerende vis. Maleriet er 14 meter højt og strækker sig 123 meter i længden. I forrummet til rotunden vises skiftende særudstillinger.

Vandreture i Luthers fodspor

Lutherweg i Thüringen består af et over 1000 km stort vejnet. Vejen tager dig med igennem hele Thüringen, igennem forskelligartede landskaber og fascinerende reformationssteder. Det indebærer både borgen Wartburg og Augustinerklosteret i Erfurt eller kilden ved Tambach-Dietharz, hvis helbredende vand skulle have kureret reformatoren for galdesten. Udvalget er emner og ruter er stort og derfor er Lutherweg blevet inddelt i oplevelsesområder. For vandrende der følger Luthers fodspor kan det anbefales at downloade app´en „Luther to go“, der hjælper med navigationen og giver dig en stor mængde baggrundsinformation.

Lutherweg

Kommentarer