Weimar

I Weimar, der var europæisk kulturby i 1999, har mange store personligheder boet: Goethe, Schiller, Herder, Bach, Liszt, Wieland, Cranach, van de Velde og Gropius, grundlæggeren af Bauhaus.

Talrige museer og mindesmærker i Weimar minder om disse navne og storslåede forgangne tider. Men byen er fortsat et centrum for kunst og kultur. Gennem generationer har Weimar lokket gæster til fra hele verden med det berømte bronzemindesmærke over Goethe og Schiller foran det tyske nationalteater og en række museer og udstillinger. I dag er byen repræsenteret 16 steder på UNESCO's liste over verdenskulturarv.

I Weimar kan man nyde sit ophold, hvad enten man vælger historiske eller moderne hoteller, hyggelige ferielejligheder eller pensionater.

Martin Luther og hans relation til Weimar

For Martin Luther var byen ved floden Ilm et sted, hvor han gerne overnattede under sine rejser. Og i de år, hvor de reformatoriske tanker blev udbredt og diskuteret, gik han ofte målrettet efter byen. Siden Wettin-landsopdelingen i 1485 havde Weimar hørt til Ernestinernes territorium. Under hertug Johann den Bestandige satte reformationen sig hurtigt igennem her. Kurfyrste Johann Friedrich den Højmodiges (1503 – 1554) nederlag og tilfangetagelse under slaget ved Mühlberg (1547) førte til tabet af residensen Torgau, universitetsbyen Wittenberg og kurfyrstetitlen, der gik til Moritz von Sachsen. Kurfyrstens hustru, Sibylle von Kleve, og hoffets personale fandt tilflugt i Weimar. Efter sin løsladelse i 1552 efter kun fem års udstået kejserlig fængselsstraf (trods en livstidsdom) valgte Johann Friedrich, at Weimar skulle være ny residens for Ernestinerne. Med Friedrich kom også Lucas Cranach til Weimar.

I 1540, fem år før sin død, lader den 57-årige Luther fra Weimar sin "kære Käthe, doktor, Lutherin etc. underdanigt vide, at det går mig godt her. Jeg æder som en bøhmer og drikker som en tysker, gud være lovet, amen." Luther var taget til Weimar, fordi hans tætteste allierede i reformatoriske spørgsmål, Philipp Melanchthon (1497-1560), her kæmpede med døden. Men miraklet skete, og den syge blev atter rask. Dette sommerlige ophold menes at være Luthers sidste blandt mange i Weimar. Det første, der kendes til med sikkerhed, fandt sted i 1518, men Luther var formentlig allerede som ung munk i Weimar, hvor hans orden drev et såkaldt Terminierhaus, et indkvarteringssted.

www.lutherland-thueringen.de

Kontakt

weimar GmbH Tourist-Information Weimar

Markt 10
99423 Weimar

Telefon: +49 (0) 3643 - 74 50
Fax: +49 (0) 3643 - 74 54 20

tourist-info@weimar.de
https://www.weimar.de

Kommentarer